EPC vanaf 2019

 

 

 

Het EPC bestaat meer dan 10 jaar. In de loop der jaren werden stelselmatig verbeteringen aangebracht aan het EPC zelf, de methodiek en de software. Inmiddels is het EPC al goed ingeburgerd en zijn er begin 2019 reeds meer dan 1 miljoen ingediend.

 

Op 04/01/19 werd een vernieuwd EPC gelanceerd.

 

Het vernieuwd EPC wil nog meer sensibiliseren, informeren en uiteindelijk aanzetten tot een grondige energetische renovatie van woonhuis of appartement. Streefdoel voor de Vlaamse Overheid is dat elke wooneenheid in Vlaanderen tegen 2050 een A-label heeft, dus een EPC-score van maximum 100 kWh/m²/jaar en dit door Integrale Energie Renovatie van oudere woningen / appar-tementen en gebruik van hernieuwbare energie, voorlopig zonder verplichtingen naar de eigenaars toe.

 

Het vernieuwd EPC is visueel aantrekkelijker en duidelijker voor het publiek: wat is goed, wat is slecht? Zo werd benevens de score, een label toegevoegd, gaande van A+ (zijnde een wooneenheid die meer energie produceert dan verbruikt) tot F (een zeer energieverslindende wooneenheid). Door dit label toe te voegen kan de potentiële koper of huurder nog sneller de energiepresta-tie van de woning of het appartement inschatten en kan hij (zij) deze gemakkelijker vergelijken met andere woningen en apparte-menten. Slim, stapsgewijs renoveren werd hierdoor mogelijk gemaakt: wat kan beter eerst aangepakt worden en wat later?

 

Verder geeft het vernieuwd EPC niet enkel het huidig energielabel maar ook het nieuw energielabel weer dat zou bekomen wor-den na uitvoering van de voorgestelde renovatiewerken.

 

Daarnaast werden de aanbevelingen op het EPC grondig uitgebreid. Ze worden overzichtelijk weergegeven en aangevuld met een gemiddelde kostenindicatie. Deze houdt rekening met verschillende uitvoeringsmethodes, op basis van gemiddelde, actuele marktprijzen; inclusief 6% BTW, afbraakwerken, werkuren, materialen, eventuele hoogtewerker... Er wordt geen rekening gehou-den met premies want die zijn variabel. De kostenindicatie wordt enkel weergegeven voor woningen, niet voor appartementen want deze vergen speciale expertise, kostendeling, enz.... Dit geeft de potentiële koper op een snelle en eenvoudige manier in-zicht in wat er nog moet gebeuren en wat het zal kosten om de woning energetisch in orde te maken om te voldoen aan de vooropgestelde 2050-BENovatiedoelstellingen. Het nieuw EPC geeft dus altijd automatisch een schatting weer van het kosten-plaatje van deze energie-renovatie, iets wat de toekomstige kandidaat-koper(s) zeker interesseert. Er is ook uitgebreide techni-sche informatie terug te vinden op het vernieuwd EPC.

 

Waar het EPC aanvankelijk 4 pagina's besloeg en vanaf 2013 (maximum) 7 pagina's is dit vanaf 04/01/19 gemiddeld zo'n 37 pa-gina's. Zo wordt bvb. steeds voor elke woning (tenzij die reeds over zonnepanelen én een zonneboiler beschikt) via de "Zonne-kaart" de zonne-energie extra in de verf gezet. De "Zonnekaart" geeft een simulatie hoeveel panelen er minimum zouden nodig zijn voor een voldoende rendement, waar ze op de daken moeten gelegd worden, wat de opbrengst is, wat de gemiddelde kosten zijn, wat de terugverdientijd is, enz.... Zie www.energiesparen.be/zonnekaart .

 

Ook energieverbruiksgegevens mogen vanaf 04/01/19 (met akkoord van de eigenaar en na voorlegging van de verbruiksfactu-ren) in het EPC opgenomen worden met vermelding van extra info: aantal personen in het gezin, al of niet strenge winter in de vermelde verbruiksperiode, enz... Uiteraard is dit enkel informatief en heeft dit geen enkele invloed op de score van het EPC.

 

Een EPC, opgemaakt vóór 04/01/19, blijft (10 jaar) geldig en hoeft dus niet vervangen te worden door een nieuw EPC, tenzij het gebruikt wordt voor tekoopstelling: in dit geval zijn de "oude" EPC's NIET meer geldig! Dit laatste geldt dus NIET bij tehuur-stelling.

 

Bestaande EPC's van vóór 04/01/19 kunnen, bvb. na renovatie van de wooneenheid, niet meer zomaar aangepast worden: er moet een volledig nieuw EPC opgemaakt worden volgens het nieuw Inspectieprotocol waarbij heel wat (nieuwe) gegevens (op-nieuw) moeten ingegeven worden in de nieuwe EPC software.